Sezóna 2023/2024 je v plném proudu

Novou sezónu 2023/2024 začal Mužský komorní sbor a Koncertní sbor koncertem pro Senát Parlamentu ČR na pozvání pana senátora Ondřeje Febera ve Valdštejnské zahradě. Před koncertem jsme měli možnost prohlédnou si prostory Senátu a také si užít ještě zbytky letního počasí v našem hlavním městě.

Ještě v září se Mužský komorní sbor zúčastnil setkání hornických měst a obcí FAJRONT na Nové radnici v Ostravě. Na vernisáži „Hornická Ostrava“ zazněla Směs hornických písní. Tento koncert byl krásnou připomínkou historie našeho kraje i sborového studia, která je s hornictvím úzce spjatá.

Na Gymnáziu Karviná, kam dochází a vždy docházela velká část našeho sboru, jsme odstartovali program oslav 70. let Gymnázia Karviná.

Smíšené vokální sexteto vystoupilo na slavnostní vernisáži obrazů s názvem „Šikmý kostel pod skalou“ malíře Jakuba Špaňhela v Galerii města Karviné a v Lottyhausu zámku Fryštát.

V rámci Svatováclavského hudebního festivalu na koncertu s názvem „Mladí mladým“ zazněly skladby Josepha Haydna a Jana Křtitele Vaňhala v podání Koncertního sboru Permoník, Ostrava Youth Orchestra a sólistek Veroniky Rovné a Markéty Cukrové pod vedením vynikajícího dirigenta Vojtěcha Spurného.

Na konci měsíce nahrávalo Smíšené vokální sexteto pod odborným dohledem Bena Konstantinidise, Františka Mixy, Evy Šeinerové a Martiny Juríkové „Slezské koledy“ na speciální CD s vánočními skladbami Jana Vičara a Otmara Máchy.

Polský Těšín rozezněl třetí z koncertů festivalu Viva il canto. Přípravný sbor Permoník předvedl část svého repertoáru. Hřebem večera byla Carmina burana v podání našeho Přípravného sboru a Resonans con tutti.

Říjen byl pro nás ve znamení odborných soustředění. Sbor přátel zpěvu a všechna naše přípravná oddělení se na čerstvém vzduchu intenzivně připravovali na novou sezónu. Pro některé malé zpěváky to bylo úplně první soustředění v životě. Děti zažily spoustu dobrodružství s různými pohádkovými bytostmi, naučili se spolupracovat a komunikovat při řešení problémů.

5. 10. a 7. 10. v Divadle Jiřího Myrona proběhly premiéry muzikálu „Oliver!“, na kterém se podílelo přes tucet malých zpěváku našeho sborového studia. Dlouhé měsíce příprav se ale vyplatili, neboť muzikál sbírá úžasné ohlasy. „Ty děcka jsou strašně šikovný, jsou úžasný. Je to samozřejmě někdy náročný, protože jich je hodně, ale to, jakou oni mají disciplínu a jak jsou talentovaní, to je neskutečný.“ popisuje herec Marek Holý. Pokud jste premiéru nestihli, nezoufejte! Můžete navštívit některou z repríz, které jsou plánované až do konce května příštího roku.

V listopadu se pak Sbor přátel zpěvu se vydal na víkendový zájezd do Ratíškovic. Ve spolupráci s Vinařstvím sv. Barbora a Andělskou literárkou si zazpívali v kostele, kde měla premiéru nová sbormistryně SPZ Johanka Juríková, užili si prohlídku vinařství a řízenou degustaci.

A co nás teď čeká?

V prosinci se můžete těšit na různorodé Adventní koncerty, kde zazní české i zahraniční koledy nebo předvánoční duchovní hudba. Jedním z nich bude už tradiční Velký Vánoční koncert s účastí všech sborů našeho sborového studia Permoník.

21. 12. se vydá Mužský komorní sbor a Koncertní sbor do pražské O2 arény, kde si po boku umělců jako je Richard Krajčo, Kateřina Marie Tichá, Ondřej Ruml, Adam Plachetka, Eva Burešová, Dasha, Pokáč nebo Filharmonie Hradec Králové zazpívají písně v úpravách Jana Lstibůrka.

Přijměte naše srdečné pozvání na adventní koncerty, kde se společně ponoříme do vánoční atmosféry. Všechny informace o nich naleznete na našem Facebooku nebo Instagramu. Těšíme se na setkání s Vámi v tuto kouzelnou vánoční dobu.

autor: Rozárka Sobotková, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com