Hry o medaile

Sborových her Gangneung World Choir Games 2023 se letos zúčastnilo přes 300 sborů ze 46 zemí. Z 28 kategorii se naše sbory zúčastnili hned 3 a domů jsme si odvezli také tři ocenění. Pojďme se ale nyní podívat podrobněji, komu a za jakých podmínek se naše permoníkovské děti postavily.

Mužský komorní sbor získal ve velmi silné konkurenci stříbro (77,38 bodů) v kategorii C3 – Youth Choirs (Mládežnické sbory). Této kategorie se účastní sbory s maximálním věkovým průměrem 25 let, přičemž na pohlaví ani počet zpěváků není v této kategorii brán ohled.
Možná proto jedním z nejnáročnějších soupeřů MKS byl Diocesan boys’ school choir. Diocesan boys school je chlapecká škola sídlící v Hongkongu a je líhní šampionů v širokém pásmu aktivit. Její studenti získali absolutní prvenství v oborech jako lukostřelba, atletika, badminton, basketball, plážový volejbal, cross-country, fotbal, házená hokej, rugby, softball, squash, plavání a stolní tenis. Hudební oddělení této školy je domovem 6 sborů, tradičního čínského a symfonického orchestru a spoustě dalším komorním uskupením. Sbor který nastoupil proti našim statečným mužům byl v lehké přesile. Čítá přibližně 60 zpěváků a na kontě toho nemá zrovna málo: Několik zlatých medailí ze Světových sborových her 2010, 2012, 2014 a 2018, opětovné vítězství zlaté medaile na hudebním festivalu Hongkongských škol 2010–2019. Za rok 2022 bylo 16 studentů této školy oceněno jako výjimeční studenti Hongkongu, čímž svou školu dostali na 6. místo celkového žebříčku.

Koncertní sbor si vyzpíval zlato (93,75 bodů) v kategorii C18 – Musica Contemporanea Equal Voices (Soudobá hudba). V této kategorii směla zaznít hudba pouze z 20. a 21. století od originálních autorů narozených po roce 1925.
Největším rivalem se pro KS stal Young People’s Chorus. To je americký sbor z New Yorku, který se dělí na 2 části – mladší a starší. Jedná se o neziskovou hudební organizaci pro děti od 7 do 18 let. Jejich hudební škála se dost podobá našemu Koncertnímu sboru. Zpívají vše od jazzu, přes pop až po duchovní hudbu. Sbor byl založen roku 1988 a jeho zakladatel se ve sboru stále podílí jako umělecký vedoucí a dirigent společně se svou ženou. Sbor navštěvuje přes 1200 zpěváků celkově v 9 školách. Zpívali také v Carnegie Hall a Lincolnově centru, byli na turné v Japonsku a navíc v roce 2011 získali cenu Michelle Obamy.

Koncertní sbor a Mužský komorní sbor vytvořili spojením Smíšený sbor a společně si pak odvezli zlatou medaili (92,5 bodů) v kategorii C28 – Scenic folklor (Scénický folklor). Podmínkou zde bylo předvedení programu s tradičními písněmi dané země. Hodnotil se nejen zpěv, ale i jevištní projev a celkový dojem.
Ani v této kategorii konkurence nechyběla. Například Paduan Suara Mahasiswa Universitas Hasanuddin, což je univerzitní sbor z Indonésie. Byl založen v roce 1978 a specializuje se převážně na provádění indonéských lidových písní a jejich folkloru. Počet členů je odhadován na 126. V minulosti se už zúčastnili World Choir Games a to v roce 2006 v Číně. Tehdy si ve stejné kategorii vyzpívali stříbrný diplom.


I přes obrovskou konkurenci tak náš výjezd přinesl několik drahých kovů. Ale bez Vaší podpory bychom si mohli o našem korejském dobrodružství nechat jenom zdát. Moc Vám proto děkujeme!
Moc děkujeme i našim sponzorům:
Moravskoslezský kraj
Ministerstvo kultury České republiky
Kofola
Nadace OKD
Karviná - oficiální stránka města
Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.
SmVaK
FORTE STEEL


Závěrem pro Vás máme ještě menší překvapení. Příští rok se Světové sborové hry sice konají na Novém Zélandě, ale organizátoři INTERKULTUR mají přání vrátit hry v roce 2026 zpátky k nám do Evropy. Jelikož je to zrovna rok, kdy Permoník slaví své 60. výročí, objevila se zde možnost spojení těchto dvou významných událostí. Budeme proto doufat, že se vše povede a my tak už v roce 2026 zažijeme Světové sborové hry u nás doma!



                             

autor: Veronika Majerová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com